ČEBELJI PRIDELKI

MED

je gosto, tekoče živilo, ki kristalizira. Proizvajajo ga čebele iz cvetličnega nektarja ali iz različnih vrst man. Mana je izloček žuželk na rastlinskih delih. Sladke izločke, najdene v naravi (hoja, javor), čebele delavke ga prinašajo v panj. Prinešeno medičino, ki je precej vodena, iztisnejo iz srednjih golš in jo porazdelijo panjskim čebelam. Mladice s posebnimi gibi iztiskajo medičino iz svoje golše na konec jezička, kjer se nekaj časa suši, potem pa se vrne v medno golšo, od koder znova pride na konico rilčka. To opravilo večkrat ponovijo : medičino zgoščajo in iz nje izsušujejo vodo, ter jo obogatijo z izločki nekaterih svojih žlez. Tako obdelano in dovolj izsušeno medičino polagajo v satne celice, kjer še naprej dozoreva.
Poznamo različne vrste medu, ki so dobile ime po rastlinah, na katerih čebele nabirajo nektar oz. mano.
Cvetlični med je iz medičine nabrane na različnih cvetovih, njegova sestava je različna, zato imajo naši cvetlični medovi različen okus, barvo in vonj.

Poznamo pa še manine medove ki so:
 • smrekov in
 • hojin med.
Na našem področju ga je žal zelo malo.
V Sloveniji pridelamo zelo različno obarvane medove, od svetlo rumenega do temno zelenorjavega. Medovi, razen akacijevega in lipovega kristalizirajo. Kristalizacija medu je učinkovit barometer pristnosti medu. Med dobimo s točenjem v centrifugalnem točilu. Po točenju med precedimo, da odstranimo trdne delce. Med pakiramo v higiensko urejenih prostorih v primerno embalažo. V primeru, da med kasneje kristalizira, ga lahko utekočinimo s segrevanjem do 40 °C, ne več, da ne uničimo pomembnih sestavin v medu.
Cvetlični med vsebuje: vodo, aromatične snovi, hormone, aminokisline, encime, vitamine, minerale, kisline in sladkorje. Uporaba medu je vsestranska.
Uporabljamo ga lahko za:
 • hranilo: je vir energije, okrepi telo po bolezni, je lahko in hitro prebavljiv in ugodno vpliva na celotno presnovo

 • zdravilo: za slabokrvnost, želodčne težave, obolenja črevesja, obolenja dihal, revmatična obolenja, obolenja sečil, obolenja srca
 • pomirilo: ohranja zdravje, vzdržljivost in pomirja.


 • TRI VRSTE MEDU IZ NAŠEGA PODROČJA
  CVETLIČNI MED
  Diši po travniškem in gozdnem cvetju. Je rumene barve. Zaradi svoje zdravilnosti in svojega vonja je pri ljudeh zelo cenjen. Zelo dober je kot namaz, kot med za razne pijače (medica, likerji in podobno) in pa zelo diši v čaju. Ta med od vseh medov najhitreje kristalizira.
  Cvetlicni med
  Cvetlični med
  AKACIJEV MED Je med iz gozdov, kjer ga čebele naberejo na cvetju akacije. Je tudi nežno rumene barve s specifičnim okusom po cvetju akacije.
  Ta med skoraj nikoli ne kristalizira.
  Akacijev med
  Akacijev med
  KOSTANJEV MED Je gozdni med, ki ga čebele naberejo na domačem kostanju (poznamo tudi divjega, ki cvete veliko prej). Je temno rjave barve. Priporočajo ga zvečer, kot pomirjevalo. Je zelo cenjen. Okus malce greni. Tudi ta med zelo rad kristalizira.
  Kostanjev med
  Kostanjev med
  Seveda pa obstajajo še druge vrste medu na ostalih področjih Slovenije.
  MATIČNI MLEČEK

  je naravna snov, bele barve, ki jo izločajo čebele krmilke iz goltnih žlez. Prav tako kot mleko sesalcev je matični mleček izloček posebnih žlez, s katerim čebele krmilke pitajo prve dni razvoja enako ličinke čebel delavk, trotov in matic. Iz ličink, ki jih čebele dlje časa pitajo z matičnim mlečkom, se razvijejo matice. Dosedanje ugotovitve o vlogi matičnega mlečka v razvoju čebele so pokazale, da ima izrazito biološko vlogo v razvoju čebelje družine. Med drugim podaljšuje življenje, saj živi matica v primerjavi s čebelo delavko 40-50 krat dlje. Matični mleček je po kemični sestavi snov, v kateri so: beljakovine, aminokisline, ogljikovi hidrati, lipoidi, vitamini, minerali, oksidvodecenska kislina, pantotenska kislina in encimi. Pri mlečku je dokazana protivirusna in protibakterijska učinkovitost, kar zelo koristi človeku. Protivirusna učinkovitost pa se še poveča, če dodamo matičnemu mlečku propolis in cvetni prah. Zaradi navedenih lastnosti mleček preprečuje razvijanje virusnih bolezni, kakor tudi obolenja, ki jih povzročajo bakterije.
  Maticniki
  Matičniki na letvici
  Čebelarji pridemo do matičnega mlečka s posebnimi postopki, ko pripravimo čebele do tega, da občutijo, da so brez matice, zato začnejo pospešeno krmiti ličinke, ki so določene za matico, z matičnim mlečkom, čebelar nato po 72 urah pobere ta mleček iz matičnika.
  V enem matičniku je zelo mala količina mlečka, zato se v brezmatični panj vstavi letev z več matičnimi nastavki.
  Točni postopki bodo objavljeni kmalu.

  Matični mleček se mora hraniti na nizkih temperaturah in v temnih stekleničkah.

  CVETLIČNI PRAH

  nabirajo ga čebele na cvetovih in ga kopičijo v košaricah svojih zadnjih nog, kjer se tako oblikujeta dve grudici. Pri tem čebela dodaja prahu slino in nekaj nektarja ali medu, da ga zgosti. Tak cvetni prah vsebuje približno 3% mlečne kisline, ki ga konzervira. Cvetni prah nabirajo iste čebele kot medicino, le da nektar ali mano prinašajo v medni golši, cvetni prah pa na pravkar opisan način. Grudica cvetnega prahu tehta približno 7 mg, sestavljena pa je iz več tisoč pelodnih zrnc. V večini primerov je barva vsega koška enaka. Te grudice opazimo, na čebeljih nožicah v koških, ko čebele priletavajo na brade panjev. cvetni_prah (25K) Tu se postavijo tudi smukalniki, da čebelam pri vhodu odpade cvetni prah v posebno posodico pod smukalnikom. Cvetni prah je osnovna čebelja hrana, je vir beljakovin, maščob, rudninskih snovi in vitaminov. Vse te sestavine potrebujejo čebele za svoje vzdrževanje in za vzrejo naraščaja, med tem ko je med predvsem energetska hrana. Čebelja družina porabi na leto okrog 30kg cvetnega prahu, vse presežke lahko odvzame čebelar. Seveda pa moramo nabrani cvetni prah obvezno posušiti ter iz njega odstraniti vse nečistoče. Cvetni prah, nabran na osmukalcih je po svoji sestavini zelo različen, saj je nabran na najrazličnejših rastlinah. Vsebuje povprečno 11% vode, 36% sladkorjev, 20% beljakovin, 5% maščob, 3% mineralnih snovi in 25% različnih drugih snovi. V cvetnem prahu je zelo veliko različnih vitaminov: B, A, D, E, C, P ter rastni faktorji, diastaza, antibiotiki, eterična olja. Razne raziskave so pokazale, da se lahko živi več tednov od cvetnega prahu in vode. V grudicah cvetnega prahu so odkrili snov, ki preprečuje razvoj številnih bakterij. Pri uživanju cvetnega prahu so pri starejših ljudeh ugotovili dvig fizičnih lastnosti in ljudje so se bolje počutili. Mešanica medu, cvetnega prahu in matičnega mlečka, v pravilnem razmerju, je odlična BOMBA za krepitev imunskega sistema.

  PROPOLIS

  propolis (P) (zadelavina, smolni vosek, lepež) je dišeča temna in krhka smola. Čebele jo nabirajo z drevesnih poganjkov, z iglic smreke, jelke in bora. Tej snovi še dodajo manjše količine voska in cvetnega prahu.
  Čebele z njim zapirajo vse zračne reze, pridobiva pa se tako, da se v panj vstavijo posebne mreže za pridobivanje propolisa.
  Nabavijo se lahko v vseh večjih čebelarskih trgovinah.
  Propolis so ljudje uporabljali že v davni preteklosti. Pripisujejo mu:
 • antibiotično delovanje

 • uničuje glivice

 • ne uničuje nekaterih mikroorganizmov

 • poznamo več kot 30 bakterij in drugih mikroorganizmov, kjer propolis zavira njihov razvoj.

 • obstajajo poročila o učinkovitosti propolisa na virus herpesa

 • potrjeni so učinki pri zdravljenju ran in raznih kožnih vnetjih


 • Sicer pa medicina ugotavlja, da propolis deluje bakteriostatično, baktericidno, protivirusno, zato je uporaben v različnih področjih medicine.

  Uporaba:
 • za zdravljenje sluznice požiralnika, želodca in črevesja

 • za zdravljenje vnetij v ustni votlini in dlesni


 • Propolis se uporablja, namočen v alkoholu (najbolje v 70%), v pravilnem razmerju, še bolje pa v domačem žganju - tistem, ki priteče prvo pri kuhanju žganja !

  Uporablja se do 15 kapljic na sladkor ali v čaj, vodo in podobno, z njim si lahko spiramo usta.
  propolis (34K)
  Pri nekaterih ljudeh lahko propolis povzroči alergije v takem primeru moramo biti pazljivi z njegovo uporabo in se posvetovati z svojim zdravnikom.