ČEBELARJEVI PRIPOMOČKI

SUŠILNIK CVETNEGA PRAHA IN SADJA

(izum g.Branka Obranoviča)
Sušilnik sem izdelel po navodilih čebelarja Obranoviča (MA-JA), iz starega panja. Grelec je 600W od el. štedilnika, manjši ventilator in pa termostat za regulacijo temperature. Ventilator je spodaj tako, da piha zrak skozi grelec v panj. Zgoraj sem naredil nekaj lukenj za izhod vlage. Na vrhu sem zmontiral še termometer s sondo za kontrolo temperature. Po priporočilu g. Obranoviča je najbolje sušiti cvetni prah na temperaturi do 40° C pav tako sadje, da ne izgubimo potrebnih vitaminov.
Sušilec cvetnega prahu (izum g.Branka Obranoviča)
Sušilnik cvetnega prahu in sadja
(izum g.Branka Obranoviča)
Priprava za zbijanje satnikov
Priprava za zbijanje satnikov

PRIPRAVA ZA ZBIJANJE SATNIKOV

V nosilec prvo vstavimo daljši letvici, konce namažemo z lepilom in vstavimo prečno letvico, ki jo nato pribijemo na vsakem koncu z dvema žebljičkoma. Zatem satnik obrnemo in postopek ponovimo. Tako izdelani satniki so zelo močni.

NAPRAVA ZA ŽIČENJE

V nosilec vpnem satnik tako, da mi ga oprijemalo malce skrči . Ker je satnik vpet je zelo lahko napeljati žico, ko je žica napeljana popustim oprijemalo in žica se zategne in je zelo lepo napeta.
Priprava za žičenje
Priprava za žičenje
Priprava za vrtanje satnikov
Priprava za vrtanje satnikov

PRIPRAVA ZA VRTANJE LUKENJ

V narejeno stojalo vstavim satnik, stojalo ima na vrhu šablono z luknjami, po kateri nato enostavno vrtam luknje z vrtalnim strojem. Luknje v vseh satnikih so na istem mestu.

OPAZOVALNI PANJ

V opazovalnem panju je moč videti kaj se s čebelami dogaja, kakšen je donos in podobno. Ta panj je izdelan tako, da ima stranski stranici zastekljeni s termopan steklom, tu lahko opazujemo obnašanje čebel. Moj panj je izdelan iz enega sata v plodiču in enega v medišču..
Opazovalni panj
Opazovalni panj
Moji prašilčki
Moji prašilčki

PRAŠILČKI

Jaz imam pribljižno 20, 3 in 5 satnih prašilčkov postavljenih med čebelnjak in gozdom. V njih vzgojim večino matic za svoje potrebe. Ker so prašilčki blizu čebelnjaka moram v brez pašnem obdobju biti zelo pozoren, da mi jih čebele iz čebelnjaka izropajo. Imam tudi težave, ko prašilček izdelam saj se mi del starih čebel vrne v matični panj, a vendar še kar uspevam. V jeseni pa združim po dva prašilčka skupaj in dobim rezervne družine, ki se do spomladi normalno razvijejo.

SONČNI TOPILNIK

Tega sem tudi napravil sam in ga priporočam vsakemu čebelarju. V sončnem topilniku je moč stopiti zelo lep vosek brez vsakega stroška za energijo. Velikost si pa vsak določi glede na svoje potrebe.
Sončni topilnik
Sončni topilnik
Možak pred čebelnjakom
Možak pred čebelnjakom

MOŽ PRED ČEBELNJAKOM

Moža sem izrezal sam iz lipovega debla, v njem je 8 satna družina s plodiščem in mediščem. Je okras pred čebelnjakom, "hkrati mi ga čuva"