DOBRODELNA AKCIJA SLOVENSKIH ČEBELARJEV

V petek 16.11.2007 je po vsej Sloveniji potekala dobrodelno izobraževalna akcija "En dan za zajtrk med slovenskih čebelarjev v naših vrtcih", ki jo je organizirala Čebelarska zveza Slovenije.
Po informacijah iz ČZS in mojih lastnih doživetjih, iz srečanj z najmlajšimi, je bila akcija nadvse pozitivno sprejeta v naših vrtcih in šolah. Akcijo so podprli Skupnosti vrtcev Slovenije in Združenja ravnateljev in ravnateljic, podprli pa so jo tudi Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za šolstvo in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za delo in socialne zadeve in Ministrstvo za okolje in prostor.
Prav tako so akcijo podprli tudi slovenski župani. Tako se je v petek, 16. novembra čebelarjem na medenem zajtrku, z otroci, v vrtcih pridružilo skoraj polovica županov, podžupanov in drugih predstavnikov občin.
Tudi naš župan, poslanec in član naše ČD Rogatec g. Mikolič se je pridružil medenega zajtrka v vrtcu Rogatec in kasneje medene malice v vrtcu Dobovec.
Bilo je nepozabno, z veseljem bomo predstavitev čebel in čebelarjenja in predvsem čebeljih dobrot, obnavljali pri najmlajših vsako leto, mogoče pa vžgemo iskrico za čebelarstvo pri katerem izmed otrok.
Mislim, da ni otroka, ki ne bi svojim staršem, dedkom, babicam, bratom in sestram povedal, "veš danes sem v živo videl čebelice, slišal sem tudi njihovo lepo šumenje in poskusil sladki med".
Otrokom bo to srečanje sigurno ostalo še dolgo v lepem spominu.
Akcija se bo nadaljevala še s tremi žrebanji, ki bodo potekala v vezi nagradne igre priložene zgibanki Čebelica, moja prijateljica.
Otroci pošljite svoje odgovore na ČZS in prejmite lepa darila.
Vsem čebelarjem v našem društvu, ki so podarili med bi se rad zahvalil v svojem imenu in pa prenesel zahvalo s strani ČZS.
V našem društvu nas je 13 članov med nami je malo mladih čebelarjev, torej moramo nekaj postoriti za podmladek in obstoj naše ČD, ki deluje že 107 let, torej smo eno izmed najstarejših in eno izmed najmanjših društev v širši okolici.
Zavedamo se, da moramo nadaljevati delo, ki so ga pričeli naši dedki in ohraniti našo Kranjsko čebelo tudi na tem prostoru.
Želja vseh članov ČD je, da čez tri leta, torej ob 110 letnici delovanja razvijemo svoj čebelarski prapor, upam da nam bo to, čez tri leta, uspelo.

Sedaj pa še nekaj o namenu akcije, katero smo z veseljem izpeljali.
S to akcijo je bil naš osnovni cilj osvestiti otroke in še posebej njihove starše o pomenu čebele za okolje in koristih, ki jih čebela opravi v naravi ter o koristi čebeljih pridelkov za njihove otroke.
Vse to pa lahko dosežemo le če bomo ohranili čebelarstvo na tem področju, seveda s pomočjo Vas, kot kupcev, da boste segli po domačem medu, ne pa po cenenih medovih, ki prihajajo iz različnih koncev sveta.
Ko kupujete takšen uvožen med vprašajte prodajalca, "V KATERI DRŽAVI JE BIL MED PRIDELAN", sem prepričan, da ne boste dobili točnega odgovora, ker ga na embalaži ni.
Na embalaži so oznake:

"mešanica medu iz držav članic EU";
"mešanica medu iz držav, ki niso članice EU";
"mešanica medu iz držav članic EU in držav, ki niso članice EU".

Torej ne veste, kje je bil med pridelan, pri medu naših čebelarjev pa boste na etiketi našli polni naslov čebelarja, ki je med polnil kdaj je bil med pridelan in v končni fazi, če niste zadovoljni s kupljenim čebeljim proizvodom, se na čebelarja lahko osebno obrnete.
Na koga se boste obrnili, ko ste med kupili v naših veletrgovinah, se pa s kvaliteto ne strinjate ?
Se vse to splača za majhno razliko v ceni, premislite ! Jaz mislim, da ne.
Veliko naših čebelarjev nas uporablja kolektivno blagovno znamko ČZS, s katero je med kontroliran v laboratoriju, imamo dokončano usposabljanje smernic HACCAP, ki prav tako zahtevajo pridelavo živil po točno določenih kriterijih, vsako leto se udeležujemo novih usposabljanj, ki jih organizira ČZS in s tem pridobivamo nova znanja, vse v želji, da ustrežemo Vam, kot našemu kupcu.
V naslednjem letu bomo slovenski čebelarji, po informacijah iz ČZS, lahko začeli uporabljati enoten kozarec naš med bo dobil svojo zaščiteno blagovno znamko, torej je veliko razlogov, da sežete po medu pridelanem pri domačih čebelarjih.

Mnogi še verjetno ne poznate vseh čebeljih pridelkov in njihovih zdravilnih učinkov, zato bi rad opozoril na glavne:

MED NA NAŠEM PODROČJU.

 • cvetlični
 • kacijev
 • kostanjev
 • Koristi medu za zdravje verjetno ni potrebno posebej povdarjati.

  MATIČNI MLEČEK

  preprečuje vnetja, pomaga pri astmi, normalizira razvoj otrok, krepi odpornost organizma in še.

  PROPOLIS

  blaži vnetja ustne votline, grla dihalnih poti, odpravlja angine, zdravi herpes, odpravlja kožne lišaje in zdravi manjše rane, uporaben je tudi v zobozdravstvu,

  CVETNI PRAH

  deluje proti mikrobno, zboljšuje apetit, krepi spomin, zmanjšuje slabokrvnost.

  MEŠANICA MEDU, MATIČNEGA MLEČKA, CVETNEGA PRAHU IN PROPOLISA

  zelo krepi imunski sistem, ugodno vpliva na počutje in omogoča lažje premagovanje fizičnega in umskega dela.

  Poznamo pa še ostale proizvode, ki pa jih pripravi čebelar:

  MEDICA

  medeno vino pripravljeno iz mešanice medu in vode, seveda pridobljeno skozi postopek alkoholnega vrenja.

  MEDENI LIKER

  mešanica medu in sadnega žganja.

  SUHO SADJE V MEDU

  Doma si lahko iz medu pripravimo razne napitke, gospodinje pa lahko spečejo razna peciva.

  In še zaključna misel!
  Na koncu bi pa rad citiral misel svetovalke na ČZS ga. Andreje Kandolf s katero se v celoti strinjam tudi sam:
  S tem, ko pišete o slovenskem čebelarju o kakovostnih pridelkih katere pridelujemo slovenski čebelarji, ogromno prispevate k ohranitvi naše prelepe narave, okolja v katerem živimo in k javnemu zdravju!
  "Med je moč uvoziti, opraševanja pa ne"!
  Pomagajte nam ohraniti čebelarstvo v slovenskem prostoru.


  Če vas z vsem trudom vloženim v osveščanje nismo prepričali, za nakup slovenskega medu, naj povem še misel:
  vrednost vseh čebeljih dobrot je veliko manjša od koristi ki jih čebele opravljajo v naši naravi z opraševanjem. Čebeli kot glavni opraševalki, se lahko zahvalimo za bogat izbor raznovrstnega domačega sadja.
  Ko boste naslednjič kupovali med in ostale čebelje dobrote, kupite jih pri domačem slovenskem čebelarju, ki ga poznate.
  S tem ne boste naredili koristi samo svojemu zdravju in zdravju vaših otrok, temveč boste s tem pripomogli, da se ohrani Kranjska čebela in prelepa narava v kateri živimo.
  Zavedajmo se svojih otrok in vnukov, naša dolžnost je, da jim predamo naravo, neokrnjeno kot smo jo prejeli, mar ni tako?
  Tajnik ČD Rogatec
  Slavko Pavlovič