MOJI ZAČETKI

Moje čebelarstvo se je začelo leta 2004, torej pri mojih 38 letih, nič kaj zgodaj!
Močan ogenj ljubezni do malih čebelic je v meni prižgal moj prijatelj Martin MIKOLIČ, ki je tudi župan naše občine ROGATEC in tudi poslanec. Čebelari pa že dosti let, saj je čebelnjak s čebelami nasledil po smrti ženinega starega očeta.
Na naši domačiji je začel čebelariti moj oče z 12-timi družinami v AŽ panjih že pred skoraj 50-timi leti. Uspešno je čebelaril vse do devetdesetih let, ko mu je čebele pobrala nadležna varoja.
Še danes mi oče pove kako je prišel do svojih prvih čebel, ko še je bil mlad fantič.
Starejša soseda, ki se je ukvarjala s čebelarstvom mu je dejala:"Fantič dobiš eno družino čebel", če mi z tvojim očetom spravita iz gozda hrastovo deblo. Nato je svojega očeta nenehno prosil vse dokler le ta ni popustil in sta šla na delo, za plačilo sta pa domov odpeljala prve čebela.
Vsa čebelja opravila, ki jih je oče opravljal v našem čebelnjaku sem opazoval nekako s strani, a vendar sem kar dosti stvari spravil v spomin tako, da jih lahko danes koristno uporabim.
Seveda bi pa to bilo premalo, saj danes zahteva čebelarjenje ogromno znanja od vsakega posameznika, zato ogromno časa preživim za računalnikom, kjer črpam znanje od starejših mačkov.
Tudi strokovno literaturo s področja čebelarstva redno prebiram, še posebej našo čebelarsko revijo SLOVENSKEGA ČEBELARJA in pa knjigo OD ČEBELE DO MEDU.
Če je le možno se udeležujem predavanj s področja čebelarjenja, ki jih prireja ČZS.
Svoje prve čebele sem dobil od g. Polajžerja, ki je tudi predsednik našega čebelarskega društva ROGATEC. 2004 leta mi je podaril 3 roje h katerim pa sem na Bizeljskem še dokupil 3 družine in tako sem začel z osmimi družinami.
2005 leta sem v Kranju kupil še 10 družin tako, da sem v leto 2006 vstopil s 30 družinami.
Danes čebelarim s 60-imi družinami v AŽ panjih (9 in 10 satarji) v lepem čebelnjaku, katerega bom spomladi dogradil tako, da bo imel kapaciteto 87 panjev plus 30-40 rezerv.
Seveda sem čebelnjak, vse panje, prašilčke - kjer vzgojim skoraj vse matice zase, in preko 1000 okvirjev, izdelal sam s pomočjo moje žene in pa 16 letnega sina.
Spomladi bom poskusil čebelariti v 5-tih nakladnih panjih, ki sem jih prav tako izdelal sam, okvirji v njih pa so iz AŽ panjev, saj je nemogoče imeti v čebelarstvu dvoje različnih okvirje.
Svoje čebelarstvo želim še razvijati, v občini Žetale bi rad zgradil čebelnjak na naši parceli, kjer imamo vinograd na zelo lepi sončni legi.
V svojem čebelarstvu želim začeti pridobivati tudi matični mleček vsaj za svoje potrebe, ker verjamem v njegovo moč.
Svoj med želim opremiti s prelepko znaka kakovosti "KONTROLIRANA KAKOVOST", tako, da bo vsak kupec opazil, da je med iz naših krajev res prvovrsten, saj ni blizu pasišč nobene tovarne.
Seveda mi služba, delo tajnika v družini in pa čebelarjenje vzame ogromno časa a vse to zelo rad delam in mi nikoli ni nič pretežko.
Upam, da bom za čebelarjenje navdušil svojega sina in pa 2 in pol letno hčerko, ki že sedaj pravi "ČEBELICE SO MOJE"