ZDRAVLJENJE

MRAVLJIČNA KISLINA

ZATIRANJE VAROJE Z MRAVLJIČNO KISLINO (MK)
Industrijska mravljična kislina (HCOOH) je produkt metanola. Tudi v naravi je zelo razširjena najdemo jo v žlezah mravelj, v čebeljem želu, koprivah, znoju. Mravljična kislina je v zadnjem času zelo uporabna v čebelarstvu predvsem za uničevanje varoje v čebeljih družinah. Je edina med kislinami, ki uničuje do 40 % varoje v pokriti čebelji celici.
85% mravljično kislino uporabljam na sledeč način:
Obvezno uporabljam gumijaste rokavice, predpasnik in še zaradi preventive zaščitno masko. Pri delu z MK imejmo vedno v bližini vedro čiste vode.
Mravljično kislino lahko uporabljamo kot šokterapijo, ali v hlapilnikih s podaljšanim izhlapevanjem. Idealna temperatura za to delo je med 20° in 30°C. Če je dnevna temperatura nad 25°C je najbolje delo opraviti pozno popoldan. Najprimernejši čas za zdravljenje z MK je konec julija po kostanjevi paši.
Za eno tretiranje s šokterapijo uporabim v eni družini do 20 ml 85% MK, za podaljšano izhlapevanje pa 100 ml. Pri šokterapiji bo 85% MK izhlapevala približno en dan.
Pred uporabo MK je le to dobro ohladiti na cca. 10°C, da pri čebelah preprečimo preveliki šok. Pri vsakem zdravljenju je potrebno uporabljati testno mrežo, da lahko ugotovimo učinkovitost zdravljenja. Testno mrežo je dobro imeti v panju skozi celo leto, da lahko ugotavljamo naravni odpad varoje. Nekoliko lažje delo je s hlapilniki BS-05, ki jih proizvaja NANOKEM iz Ljubljane. Cena posameznega hlapilnika je pribljižno 7€.
V posodo nalijemo 100 ml 85% MK, jo zapremo in obesimo na notranjo stran zadnjih vrat in kislina bo počasi izhlapela pribljižno 10 dni.
Pred zdravljenjem čebeljih družin z MK je dobro par ur prej čebelje družine nakrmiti z 3-4 dcl. sladkorne raztopine, da se čebelam napnejo zadki. Tako bodo čebele pripomogle k lažjemu odpadu nadležnih varoj.
Tretiranje izvajam dvakrat, drugič v začetku septembra z istimi količinami.
Pozorni moramo biti na krmljenje saj lahko v brez pašnem obdobju izzovemo čebelji rop, ki je lahko poguben za naše čebelarstvo.
Strokovnjaki svetujejo uporabo MK, ker ne pušča v čebeljih pridelkih nikakršnih ostankov, je dokaj učinkovita in cenovno dostopna.
MK je med najcenejšimi zdravili za zatiranje varoje. Velika prednost zdravljenja z MK je tudi v tem, da ne more priti do odpornosti varoje na MK. Pri zdravljenju z MK sem opazil tudi zmanjšanje poapnele zalege.
Vsak čebelar bi moral razmisliti o uporabi naravnih, čebeljim izdelkom prijaznih substanc, ki ne bodo škodile končnemu uporabniku naših - čebeljih proizvodov.

OKSALNA KISLINA

Oksalna kislina HOOC-COOH je dvo bazna organska kislina v obliki brezbarvnih kristalov.
V majhnih količinah je najdemo v živalskem in človeškem urinu.
V obliki soli je tudi rastlinah. Še posebno veliko jo je v rabarbari, špinači in peteršilju.
Kristali dihidrata oksalne kisline so zelo nevarni.
Oksalna kislina Vsako vdihavanje ali vnos večjih količin kristalnega prahu ali hlapov v organizem je lahko smrtno nevaren. Po podatkih iz strokovne literature lahko količina približno 20g povzroči smrt odraslega človeka v uri ali dveh.
Oksalna kislina se namreč izredno hitro veže s kalcijem, kar v človeškem telesu povzroči znižanje koncentracije kalcija v krvi.
Klinični znaki zastrupitve so trepetanje telesa, trzanje mišic, nizek tlak, šibek puls. Pri zastrupitvi je potrebno piti veliko količino vode in takoj poiskati zdravniško pomoč.
Oksalna kislina velja za eno izmed najučinkovitejših in do čebel prijazno sredstvo za zatiranje varoje. Poznamo tri načine zdravljenja z OK.:

  • kapanje
  • pršenje
Ta dva načina sta tudi najprimernejša saj OK razredčimo v vodi in pomešamo z mletim sladkorjem, kar zelo zmanjša njeno koncentracijo.
Zelo previdni pa moramo biti pri uporabi OK pri postopku z izparevanjem oziroma sublimacijo. Sublimacija je prehod spojine iz trdnega stanja v plinasto in spet nazaj v trdno, brez vmesnega tekočega stanja pri določenem tlaku. Oksalna kislina, ki kristalizira z dvema molekulama vode pri segrevanju do 101°C to izgubi in nato sublimira pri 157°C.
Tako močno ugreta oksalna kislina pri 189°C razpada na mravljično kislino in ogljikov dioksid.
Torej pri tem postopku varojo uničuje mravljična kislina in toplotni udar, ki ga povzroči sublimator.
Pri zdravljenju z termo sublimatorjem lahko postopek ponovimo večkrat.

Opisal bom postopek kapanja z dozirno pištolo, ki sem jo kupil pri čebelarstvu Kocjan, in ga tudi sam uporabljam.
Raztopino pripravim tako, da 65 g oksaldihidrata raztopim v 1 litru destilirane vode in dodam 500 g sladkorja, nato pa na 30 do 35°C segreto raztopino kapam po čebelah v ulicah čebelje gruče. Raztopino doziram enakomerno, tako da čebele neposredno pokapam z največ 5 ml raztopine na polno zasedeno ulico. Za zatiranje varoj v čebelji družini tako potrebujemo cca 40 ml raztopine, odvisno od zasedenosti ulic - moči družine.
Pri zdravljenju mora biti zunanja temperatura zraka nad 8°C in zelo priporočljivo je, da bo naslednji dan izleten, da se lahko čebele preletijo in osnažijo.
Seveda pa moramo paziti, da so čebelje družine brez zalege, ker je le tedaj postopek učinkovit, saj je vsa varoja na čebelah.
Najprimernejši čas za zdravljenje z OK s kapanjem je druga polovica meseca novembra.
IZREZOVANJE TROTOVINE

Ta način zatiranja varoje je najbolj prijazen do čebeljih pridelkov, vzame nam pa največ časa.
Če se odločimo za ta način bomo vsaj polovico varoje uničili s tem postokom, ki ga ponavljamo vse do jeseni.
Prvo si moramo izdelati gradilnik, navadni sat pregradimo na polovico. Polovico sata nato normalno žičimo, drugo polovico pa pustimo zgraditi čebelam samim brez vstavljene satne osnove.
Čebele bodo vstavljen gradilnik (drugi sat iz ene ali druge strani) hitro zgradile in matica ga bo kaj kmalu zalegla.
Nato počakamo, da troti v celicah dozorijo (ko je večina celic pokritih in ko z zobotrebcem odpremo voščeni poklopček in ima trot modro glavico) je pravi trenutek za izrezovanje trotovine.
V trotavi zalegi se zadržuje večji del varoje.